Tuesday, December 20, 2011

Krokodýl dorazil do Německa

Nová droga s devastujícími účinky dorazila do Německa. Říká se jí krokodýl, míchá se v Rusku a prodává jako náhražka heroinu. Ale až po její aplikaci uživatelé zjistí, že si vpíchli substanci s extrémně škodlivými účinky na kůži a kosti, píše list Die Welt.

Kodein, benzin, ředidlo na barvy, kyselina chlorovodíková a červený fosfor - to jsou složky krokodýlu, o němž se předpokládá, že se nyní dostal do západní Evropy. Z Německa už jsou hlášeny případy drastického poškození kůže a měkkých tkání mezi uživateli této drogy.

Mnozí uživatelé podle německých expertů vůbec netuší, co droga obsahuje. V Rusku se dají léky na kašel a bolesti hlavy obsahující kodein koupit bez lékařského předpisu, a tak si uživatelé mohou drogu míchat sami. Ruský název krokodýl patrně vznikl z infekce kolem míst vpichu, kde kůže zezelená a odumírá. Šupinaté skvrny na kůži se šíří po celém těle a toxická droga poškozuje také kosti. Občas je nutná amputace, ale uživatelé obvykle nepřežijí déle než dva nebo tři roky poté, co začnou brát tuto vysoce návykovou drogu.

více na Týden.cz